När jag födde barn…

När jag väntade mitt första barn för lite mer än åtta år sedan så hade jag en väldigt specifik bild av hur min förlossning skulle gå till. Jag tänkte att jag skulle bli någon slags power-amazon som skulle kriga mig igenom förlossningen och segla mig fram till födseln med lätthet. Det blev ju inte på något sätt så som jag hade föreställt mig, och i efterhand förstod jag att det var för att jag inte hade förberett mig tillräckligt. Eller rättare sagt, inte förberett mig alls. Jag hade valt att föda hemma vilket innebar att jag födde utan smärtlindring och därmed fick lita till mina egna inre resurser, och jag hade helt enkelt inga. Jag blev gnällig och negativ och jag var spänd och rädd och hade inget att stärka mig för att på ett tryggt sätt lotsa mig genom förlossningen. Efter 14 timmar av pannan-i-kaklet-förlossning föddes min son hemma i vardagsrummet, och lyckan var såklart total.

Men, senare började jag fundera över vad jag själv hade kunnat göra för att skapa en bättre upplevelse för mig själv. Självklart gick det bra att föda barn ändå, bebisen kom ju ut, men tankarna fanns hela tiden där på att jag faktiskt själv hade kunnat skapa något annat, att kvalitén på förlossningsupplevelsen hade kunnat förhöjas, om jag hade fått hjälp att hitta mina inre resurser. Jag förstod att om jag hade praktiserat mindfulness, meditation eller yoga för att ha verktyg att skifta det rädda och spända så hade jag kunnat bädda bättre för en mer positiv upplevelse. Inom mig väcktes då ett kall att vara ett stöd för andra kvinnor att hitta sina inre verktyg och resurser för att de ska känna sig trygga och tillitsfulla till sin egen förmåga under födseln.

Här var jag gravid i sjätte månaden med första barnet, på en strand i Florida

När jag väntade barn nummer två bestämde jag mig för att göra det annorlunda. Jag utbildade mig till meditationslärare, både inom ”allmän” meditation och gravidmeditation och började hålla kurser för andra gravida. Självklart är det generellt lättare att föda barn nummer två än det första barnet men jag vet att den förberedelse jag gjorde, den tid jag lade på att praktisera och implementera olika verktyg från meditationens värld, gjorde enorm skillnad. Min andra förlossning blev magisk. Jag kunde använda mig av visualisering, andningsteknik och avslappning vilket gjorde det till en makalöst annorlunda och mer positiv upplevelse än den första.

Gång på gång i mitt arbete som barnmorska har jag fått se att de kvinnor som kommer i kontakt med sina inre resurser under födseln får genomgående positiva och stärkande upplevelser. Så, det är det jag brinner för, det är det jag vill, att hjälpa kvinnor att hitta sin styrka och att få dem att må bra både under graviditeten och under förlossningen. Att föda barn är något vi gör en eller ett par gånger i livet men det är något som påverkar oss för resten av livet, så varför inte ge dig själv bästa möjliga förutsättningar? Hjärtligt välkommen att kontakta mig om du vill veta mer om hur just du kan ha glädje av att förbereda dig inför förlossningen.