Häpnadsväckande och livsomvälvande

Födande. Det är äkta, naket, vackert, magiskt, intensivt, sårbart, starkt, kraftfullt, ärofyllt. Ett mirakel. Att föda barn är något underbart och fantastiskt. Det kräver en del mod, skicklighet och styrka. En födande kvinna gör något av det största som man kan göra som människa. En människa föder en annan människa. Ett liv startar och ett annat förändras för alltid. Det kan vara häpnadsväckande, kroppsomvälvande och livsförändrande.

Att föda barn, oavsett hur vi föder, är något som kommer att påverka och förändra dig för resten av ditt liv. Inte enbart därför att du efter födseln har en liten människa att ta hand om och ansvara för, utan också därför att du genomgått en transformationsprocess. Kvinnan finns fortfarande kvar men nu är hon också föderskan och modern. En ny varelse. Hur du upplevde födseln är signifikant, och det finns så mycket du själv kan göra för att förbereda dig. Mitt bästa tips inför förlossningen är just detta: öva, öva, öva. För med förberedelse menar jag inte att läsa all förlossningslitteratur som finns på planeten (även om teoretisk kunskap naturligtvis också kan vara bra) utan att förankra ett förhållningssätt inför födseln som hjälper dig att vara mästare på att parera det du kommer att möta under just din förlossning. Meditation, mindfulness, yoga, hypnobirthing. Vad som än passar dig bäst, välj det och gör det. Det finns bara vinster med detta.