Hollywoodpanik!

Kvinnor idag vet generellt ganska lite om hur det går till att föda barn. Eller rättare sagt, de har allt som oftast en ganska skev bild av hur en födsel går till. För i ärlighetens namn, varifrån hämtar vi egentligen våra referenser? Förr i tiden när kvinnor födde hemma så var ju födandet något som engagerade hela familjen och som också gjorde att man fick en öppen och mer naturlig inställning till att föda. Människor levde närmare varandra än vi gör nu och från livets början till livets slut var vi mer involverade i de processer som förekom på livets väg.

Idag får många kvinnor istället sina referenser från diverse nätforum på internet där det är lätt att skrämmas av det man läser. Utöver det så har vi ju alla mer eller mindre lyckade skildringar av förlossningar på film. Vad ser du framför dig när du tänker på en Hollywoodfilmförlossning? Jag tänker: vattnet går, panik, ambulans till sjukhuset, mer panik, kvinnor som föder barn med perfekt hår och make up, inkompetenta partners som gnäller eller ballar ur, ännu mer panik, alla kvinnor föder liggande på rygg och ut ploppar en knubbig tremånaders bebis. Puh!

Även om man någonstans förstår rent intellektuellt att det är en film och att saker och ting kanske spetsas till en aaaning för dramaturgins skull så sätter sig ändå dessa bilder någonstans, långt bak i hjärnan. Vad kan man då göra för att skapa mer positiva bilder att luta sig mot? Jag vet att vi kvinnor har så mycket styrka och kunskap inom oss, och mycket är vunnet på att återknyta och fördjupa kontakten med sig själv och sin kropp. Kroppen har så mycket visdom. När vi skräms av sådant vi läst på internet eller sett på film så är det vår intellektuella hjärna som skapar rädslotankar. Om man istället kan gå inåt, landa i kroppen och lyssna på vad kroppen kan och vet så finns det sådan oerhörd kraft där.

Jag uppmuntrar dig också att söka upp positiva förlossningsberättelser att inspireras av, det finns en uppsjö av dessa på Youtube! Här är ett tips att titta på: https://www.youtube.com/watch?v=B-hlBJyV_O4